2018 - A Walk to Victory 1914-1918

A Walk to Victory was een schot in de roos!

Op 9 & 10 november herdacht Concertband Cecilia Geraardsbergen (CCG) in samenwerking met de Stad Geraardsbergen, de Kunstacademie, CC De Abdij en Wings of Memory op 2 uitverkochte avonden De Groote Oorlog in Geraardsbergen. Een historische theaterwandeling langsheen de Kunstacademie, het Sint-Catharinacollege en het Sint-Jozefsinstituut bezorgde, dankzij de regie van Frederika Schollaert, kippenvel aan elke toeschouwer met 3 aangrijpende verhalen over de Geraardsbergenaars die zich opofferden tijdens WO I.

In de Kunstacademie was je getuige van een conversatie tussen Mnr. Vincent Diericx (politieker en medestichter van het Rode Kruis) en dr. Emile Van Bockstaele (geneesheer-chirurg legerhospitaal en Rode Kruis). In dit gebouw, dat ze beiden goed gekend hadden, kwam je te weten wat het flamangantisme betekende voor Geraardsbergen in het begin van de 20e eeuw. Het Sint-Catharinacollege, gelegen in de Wegvoeringstraat, was het decor van een lijdensverhaal van een moeder die haar zoon moest afgeven om te vertrekken naar de werkkampen. Samen met 2 andere weggevoerden, brachten ze elk hun persoonlijk verhaal. In het Sint-Jozefsinstituut maakte je kennis met de Gebroeders Van Raemdonck en hun Waalse vriend Amé Fiévez. Ze toonden hun Vlaamse heldenmoed, beleefden een gasaanval, ondergingen de dood en werden herdacht.

Langsheen een oorlogskerkhof en loopgraven baande het publiek zich terug een weg naar JC De Spiraal dat voor de gelegenheid werd omgebouwd tot een sfeervolle na-oorlogse staminee. Er werd sereen gestart met The Last Post en het pakkende Highland Cathedral, waarin doedelzak de hoofdrol speelde. Na het afkondigen van de oorlog door een Belleman en een krantenjongen, barste de feestvreugde los. Onder leiding van band leader Dominic Reynders bracht de CCG-band swingende hits van Glenn Miller, Benny Goodman, Count Basie en vele andere. Drie zingende soldaten, alias The Andrews Brothers, brachten met onvergetelijke oorlogsongs het enthousiaste publiek probleemloos aan het dansen.

A Walk to Victory was een uniek evenement in Geraardsbergen, dat zowel theater- als muziekfan een onvergetelijke avond bezorgde!

Foto's: B-Capture Photography

JoomShaper