1999 : Van Fanfare naar Concertband

Er waaide dus een frisse, nieuwe wind door onze vereniging. Tal van activiteiten en concerten, een grote groep enthousiaste muzikanten en een stabiel bestuur waren hier getuige van. Sinds de jaren ‘90 zijn ook vele nieuwe en jonge muzikanten Cecilia met veel enthousiasme komen vervoegen. Tevens stelden wij een opvallend groot aanwezigheidspercentage op de wekelijkse repetities vast. Dit alles had als resultaat kwaliteitsvolle concerten met een eigentijds en aangepast programma. 


Met deze nieuwe trend in het achterhoofd en met het oog op het komende millennium, heeft het bestuur begin 1998 besloten om een werkgroep op te richten die een nieuwe toekomstvisie voor Sint-Cecilia moest uitwerken. Het was de bedoeling dat onze muziekvereniging zich meer zou profileren als een eigentijdse concertvereniging, die zowel door haar muzikaal peil als door haar werkstijl een breed draagvlak heeft bij muzikanten en een grote weerklank verdient bij een ruim publiek. Op basis daarvan werd een profielwijziging doorgevoerd, terwijl de band met het verleden toch enigszins behouden bleef. Dit vertaalt zich bijvoorbeeld door de jaarlijkse opluistering van de Processie van Plaisance, het vuurwerkconcert en de herdenking van de wapenstilstand op 11 november. 
Door het eigentijdse repertoire en de nadruk op concerten (in plaats van uitstappen) drong zich een nieuwe naamsverandering op. Ook de orkestbezetting werd steeds uitgebreider door het gebruik van keyboards, gitaar en basgitaar. 

Aan de vooravond van het nieuwe millenium werd “Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia” in 1991 Concertband Cecilia Geraardsbergen, afgekort CCG. Het vuurwerkconcert op de Markt van Geraardsbergen op vrijdag 3 september 1999 was dan ook het laatste concert van de “Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Geraardsbergen”. 
Naast de nieuwe naam moesten ook een nieuw uniform en een nieuw logo mede de profielwijziging ondersteunen. Verder werd ook voor een betere uitbouw gezorgd van PR, technische dienst en regie, die de vaak multimediale concerten een extra cachet gaven. Nieuwe samenwerkingsvormen met o.a. de plaatselijke Kunstacademie van Geraardsbergen namen concreet vorm aan en werden nadien nog versterkt. Het SMACC-project in 2002 was het grootste voorbeeld van de intense samenwerking met de academie en van de vernieuwende weg die CCG was ingeslagen.

1980Maar de wijziging was niet enkel uiterlijk zichtbaar: ook op gebied van muziekkeuze, ingesteldheid en kwaliteit ging CCG de moderne en meer professionele toer op. Met nieuw bloed en een grondige herprofilering ging de vereniging de uitdagingen van het nieuwe millennium tegemoet! 
Ook na SMACC werden nog heel wat spectaculaire evenementen en organisaties georganiseerd die ook heel wat jeugd aantrokken. De weg die eerder werd gekozen met een gevarieerde programmatie voor jong en oud - vaak met multimedia en zang - werd verdergezet.

Onder het dirigentschap van Lode Mertens diende Concertband Cecilia Geraardsbergen zich in 2003 voor het eerst aan in Ereafdeling op de Provinciale Muziekwedstrijd die vierjaarlijks doorgaat. Deze editie was een succes voor CCG en ze kon deze plaats in Ereafdeling verzilveren.

In 2007 gaf Lode Mertens op zijn beurt het dirigeerstokje door na meer dan 10 jaar dirigentschap. Tijdens het afscheidsconcert “Thank you for the Music” nam Emmanuel Reynaerts de taak van “chef” op zich tot einde 2008.

Na Emmanuel Reynaerts vervoegde Luc De Vleeschhouwer Concertband Cecilia Geraardsbergen en hij dirigeerde zijn eerste concert begin 2009. Onder zijn dirigentschap werden heel wat mooie projecten gerealiseerd. Zo heeft CCG bv. een uniek optreden verzorgd voor de stad Geraardsbergen met “Peter en de Wolf” in januari 2009, een nieuwe maar moeilijke uitdaging die tot een prachtig resultaat heeft geleid. De volgende grote uitdaging voor deze nieuwe dirigent was het feestjaar van CCG. In 2010 bestond deze verening namelijk 200 jaar! Het 200-jarig jubileum was een project van formaat met een academische zitting, Ceciliaanse Feesten en Cecilia XL als afsluiter.

Sinds 2012 is de muzikale leiding van CCG in handen van Vincent Alpaerts, een jonge gedreven dirigent die in 2011 zijn master in de Muziek behaalde en ondertussen dirigent is van drie orkesten.

Begin 2015 werd Maarten Gossye aangesteld als nieuwe voorzitter van de vereniging.

JoomShaper